Thursday, January 31, 2013

Risotto with dried tomatoes/ Risotto com tomate seco



(English version after Portuguese)


Fonte: http://www.ricettepercucinare.com/ricetta-risotto_con_pomodori_secchi.htm

Ingredientes: (para 6 pessoas)

- 500g de arroz arbóreo
- 130g de tomate seco, picado
- 3 colheres(chá) de extrato de tomate
- caldo de legumes, a gosto, aproximadamente 1,125l
- sal, a gosto
- 1 ou 2 colheres(sopa) de manteiga, a gosto
- azeite de oliva, a gosto
- 150g de queijo parmesão, ralado na hora, a gosto
- 150 ml de vinho branco seco
- 2 cebolas, picadas.


Preparo:

Refogue as cebolas no azeite até que comecem a ficar macias. Adicione o arroz e cozinhe por alguns minutos. Acrescente o vinho branco e deixe evaporar o álcool. 

Adicione os tomates secos, o extrato de tomate e sal. Vá adicionando o caldo até que o arroz esteja cozido. Por fim, apague o fogo e acrescente a manteiga e o queijo. Sirva logo em seguida!

Dica: Se os tomates secos que forem usados não estiverem em conserva, e sim ao natural, deixe-os por poucos minutos em água morna.


Buon appetito!!




Risotto with dried tomatoes


Ingredients: (serve 6)

- 500g of Italian Arborio rice
- 130g of chopped dried tomatoes
- 3 tsp of tomato sauce
- vegetable broth, approx. 1.125l
- salt
- 1-2 tbs of butter
- olive oil
- 150g of parmesan cheese, freshly grated
- 150 ml of dry white wine
- 2 chopped onions.

How to prepare:

Braise the onions until they are smooth. Add the rice and cook for a few minutes. Then add the wine and let it cook for a few minutes until the alcohol evaporates. 

Add the dried tomatoes, tomato sauce and salt. Little by little add the vegetable broth until the rice is done. Lastly, turn of the heat and add butter and cheese. Put the lid on, for approx. 2 minutes and serve right away!

Tip: If you use natural dried tomatoes instead of preserved ones, let them rest in lukewarm water for a few minutes.

Buon appetito!!

Beijos,

R. :)

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